Urszula Tymińska nie żyje
Na odejście osób uśmiechniętych, radosnych, dobrych nie można się przygotować.... więcej
Wyzwania bezpieczeństwa ruchu drogowego do 2030 roku
Jakie podjąć działania, aby wyzwania Deklaracji Sztokholmskiej zostały... więcej
Porozmawiajmy o BRD 16 listopada
Porozmawiajmy o BRD 16 listopadSerdecznie zapraszamy na naszą internetową... więcej
Sprawdź światła 21 listopada z PZM i partnerami
Sprawdź światła 21 listopada z PZM i partneramiKampania „Twoje światła... więcej
Dołącz do wyzwania rozsądnej jazdy z FIA i PZM
Dołącz do wyzwania rozsądnej jazdy z FIA i PZM Po zawieszeniu z powodu... więcej
Poznaliśmy zwycięzców Rotax Max Challenge Poland 2020.
Poznaliśmy zwycięzców Rotax Max Challenge Poland 2020.W Bydgoszczy zakończyła... więcej
Zmiany w obsłudze petentów biura ZO PZM we Wrocławiu
Informujemy, że ze względu na sytuację epidemiczną od dnia 26 października 2020... więcej
Maciej Uss na podium ostatniej rundy MRF Tarmac Masters 2020 – 2. KIPARD Rally!
Sezon rajdów okręgowych rozgrywanych na terenie naszego województwa oficjalnie... więcej
Rajdowo-wyścigowy weekend w Radkowie i na torze Silesia Ring
Czas na finał tego trudnego sezonu. W okolicach Radkowa i Suszyny odbywać się... więcej
Sprawdź światła z PZM i partnerami
Sprawdź światła z PZM i partnerami czwartek, 22.10.2020 Kampania „Twoje... więcej

Światowy Dzień Środowiska

Światowy Dzień Środowiska(World Environment Day - WED)  został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ na Konferencji Sztokholmskiej w 1972 roku i obchodzony jest 5 czerwca w ponad 100 krajach dla przypomnienia głównych haseł konferencji dotyczących zgodności rozwoju cywilizacji z rozwojem ekologicznym otaczającego świata.
 
Od 2007 roku jego obchody są również propagowane przez FIM.
 
W 2013 roku hasło obchodów Światowego Dnia Środowiska brzmi:  „Myśl. Jedz. Oszczędzaj.” – kampania przeciw marnowaniu pożywienia.
 
Trochę danych:
 
1. Blisko 33% wyprodukowanej na świecie żywności jest marnowana – wyrzucana do kosza -   (w wartościach bezwzględnych to – 1,3 mld ton).
2. Każdego roku mieszkańcy bogatych krajów marnują 222 mln ton pożywienia, a cała produkcja żywności w Afryce Subsaharyjskiej wynosi 230 mln ton.
3. Mieszkańcy USA wydatkują rocznie na marnowane później pożywienie blisko 48,3 mld $; szacuje się też, iż przy tej okazji marnowana jest także 50% wody używanej do produkcji tej żywności (rolnictwo nie tylko w USA jest największym konsumentem wody).
4. W USA zmarnowana żywność trafia na składowiska, stanowiąc znaczący ich składnik.
 
Pokażmy, że nie jest nam obojętne, w jakim środowisku uprawiamy naszą ulubioną dyscyplinę sportu!
 
Zachęcamy organizatorów zawodów, imprez motorowych  - zwłaszcza 5 czerwca– ale tez w całym miesiącu do podejmowania i zgłaszanie inicjatyw związanych z ochroną środowiska.
 
Pomyślcie Państwo jak niewielkim wysiłkiem  możemy dużo zdziałać, żeby uświetnić nasze imprezy motorowe i nie niszczyć tego, co mamy.
Zarząd Okręgowy PZM: 
Kategorie: