Oświadczenie Komitetu Organizacyjnego ORLEN 77. Rajdu Polski

Szanowni Pasjonaci rajdów, Drodzy Kibice,

Jako Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego ORLEN 77. Rajdu Polski chciałbym się ustosunkować do krytyki, która spadła na nas w mediach społecznościowych w związku z organizacją Odcinka Specjalnego nr 14 na ul. Karowej w Warszawie.

Jako osoba, podobnie jak Wy, pasjonująca się od wielu lat rajdami w pełni rozumiem Wasze rozgoryczenie.

Odcinek Karowa to symbol i święto polskich rajdów samochodowych. Poza wyjątkowymi walorami sportowymi, należy pamiętać również o jego widowiskowości co nieodłącznie wiąże się z obecnością Was – kibiców rajdowych. Przygotowując, wiele miesięcy temu, koncepcję 77 edycji Rajdu Polski zamierzaliśmy właśnie takie święto zorganizować. Na 100-lecie rajdu wyobrażaliśmy sobie wspaniałe jego zakończenie w stolicy. Do końca liczyliśmy, że rajd uda się zorganizować z udziałem kibiców, również na ul. Karowej. Niestety obowiązujące regulacje prawne (związane z brakiem możliwości pozyskania zezwolenia na organizację imprezy masowej wobec zmieniających się obostrzeń wynikających z ogłoszonego na terytorium Polski stanu epidemii Covid-19) nie pozwoliły nam na to. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że wielokrotnie to komunikowaliśmy poprzez różne kanały informacji celem jak najszerszego dotarcia do Was.

W tej sytuacji pozostały nam dwa wyjścia. Pierwsze to zapewnienie relacji na żywo z Odcinka Karowa, co udało się zrealizować przy wsparciu Motowizji oraz dzięki zgodzie uzyskanej od Promotora Rajdowych Mistrzostw Europy. Drugim wyjściem było całkowite odwołanie tego odcinka specjalnego.

W tym miejscu pozostaje mi przeprosić wszystkich Kibiców, którzy nie mogli na żywo oglądać wspaniałej rywalizacji na Odcinku Karowa. Jednocześnie chciałbym zadeklarować, że jako Organizator Rajdu Polski dołączamy się do zainicjowanej w mediach społecznościowych akcji poszukiwania chłopca ze zdjęcia, któremu chcielibyśmy wynagrodzić zaistniałą sytuację.

Z poważaniem,

Jarosław Noworól
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego
ORLEN 77. Rajdu Polski

Samochody:

Szesnastka z dwutaktem
16 załóg w rajdówkach sprzed lat ruszy do rywalizacji w 30. edycji Rajdu... więcej
Szkolenie sędziów sportu samochodowego, 14.08.2021, Świdnica
PROGRAM SZKOLENIA SĘDZIÓW SPORTU SAMOCHODOWEGO Organizator: Stowarzyszenie G4... więcej
Kurs na licencję RN, 14-15.08.2021, Świdnica
Program kursu na licencję RN organizowany przez Stowarzyszenie G4 Sport Club... więcej
Kolejny konkurs FIA Rally Star z JBL
Dystrybutor marki JBL w Polsce jest partnerem polskich eliminacji do projektu... więcej
Podwójny rekord Christiana Merlego
9 Runda FIA EHC – Mistrzostw Europy FIA w Wyścigach Górskich była... więcej
Michał Ratajczyk wygrywa 7 Rundę GSMP Christian Merli najszybszy w treningach przed 9 Rundą FIA EHC.
109 kierowców z 10 krajów Europy przystąpiło do podjazdów treningowych 9 Rundy... więcej
Szkolenie sędziów sportu samochodowego, 30-31.07.2021, Rzeszów
SZKOLENIE KANDYDATÓW NA SĘDZIÓW SPORTU SAMOCHODOWEGOOrganizator szkolenia:... więcej
Kulminacja rajdowego sezonu w Szczecinie, Dobrej i Drawsku Pomorskim
Wysoka Grzęda Baja Poland to od 10 lat najważniejsza pozycja w kalendarzu... więcej
Gwiazdy europejskich wyścigów wracają do Limanowej!
114 zawodników zgłosiło się do 12 Wyścigu Górskiego Limanowa – Przełęcz... więcej

- Archiwum